Luennot

La 22.10

11.15 Avajaisrituaali, juontaja Minna Kivelä

11.30 Noitaopiston esittely ja noitahaava Noitaopiston rehtori Iina Lappalainen

12.30 St. John’s Wort, The Light Bringer Justine Cederberg PRASAD

13.30 Suomen shamanistisen maailman perusteet Jutta Koskinen, Ulottuvuusmatkat

14.30 Kulttuurihistoriallinen ja uskontotieteellinen katsaus modernin noituuden syntyyn Jussi Sohlberg TM, tutkimuskoordinaattori

15.30 Duo Mysticus

16.30 Kasvimagia Elina Sjöblom

17.30 Paneelikeskustelu Porvoon Kipinä

Su 23.10

11.30 Jalokivien pyhä tehtävä muinaisessa pakanakulttuurissa Jan-Mikael Maros 

12.30 Uuspakanuus ja kulttuurinen omiminen Katariina Krabbe, Lehto ry. 

13.30 Tanssiryhmä Hallanmaa

13.45 Sini Koskelainen Mustan Akan kuu LIVE

14.30 Pakanalliset hautajaiset Nina Sulkanen

15.30 Astrologiset rinnakkaistodellisuudet Astrologi Johanna Karpov 

Juontaja Minna Kivelä

Minna on toisenpolven kalliolainen perheenäiti joka laittaa unettomuuteen laventelia jalkapohjiin, juhlien jälkeen suihkuttaa salviaa nurkkiin, suolaa uusien paikkojen ovet ja pitää valkoista opaalia rintaliiveissään. Näiden lisäksi aika menee töissä näyttelijänä, käsikirjoittajana ja ohjaajana.

Minna on toista kertaa juontamassa Pakanallisia messuja ja on ollut messuvieraana monesti tätä ennen.

Minna odottaa innolla että pääsee taas hyppäämään mielenkiintoiseen ja riemukkaaseen viikonlopun pakanakuplaan.

Noitaopiston esittely ja noitahaava, Iina Lappalainen

Suomen Noitaopisto on yli sadan oppilaan verkko-oppilaitos, jossa opetetaan noituutta elämänkatsomuksena. Noitaopiston rehtori Iina kertoo opinnoista ja siitä, miten aiempien elämien noitahaava estää noitia, parantajia ja näkijöitä elämästä omaa totuuttaan todeksi täysillä.

www.noitaopisto.fi

https://www.facebook.com/noitaopisto

https://www.instagram.com/noitaopisto/

Justine Cederberg PRASAD St. John’s Wort, The Light Bringer

St.John’s Wort, mäkikuisma (hypericum perforatum) is a plant teacher that can show us how to walk in the world as torch bearers, light bringers who have the courage to shine amongst the darkness. A plant of the light, it fills the body with brightness leaving no space for depressive blackness. Learn the folklore, identification and medicine making methods of St.John’s Wort to grow and thrive!

Justine Cederberg, the founder and proprietor of PRASAD, is an Ayurvedic consultant and Herbalist. Born in Canada, she lives in Porvoo, Finland.

Her passion for the botanical realm stems from her time living and working on a farm, where she developed a practical and ever-deepening relationship with plants and herbs. Her knowledge of plants encompass both the traditional European herbal, Native American and Ayurvedic tradition.

www.prasad.fi

Jutta Koskinen, Suomen shamanistisen maailman perusteet

Suomen shamanistisen maailman perusteet -luennolla pääset kuulemaan mistä ihmisen maailmankuva koostui aikaa ennen kristinuskoa. Luento on pintaraapaisu mielenkiintoiseen uskomusten maailmaan, jossa käsitellään matalalla kynnyksellä maailman kolme tasoa, sekä luonnon animismia. Tunnin aikana kuulijalle tulee tutuksi niin väki, haltijat, henkiolennot kuin myös suomalaisen shamaanin ammatti.

Luennoitsija Jutta Koskinen toimii elämysyrittäjänä hämeenlinnalaisessa Ulottuvuusmatkat Oy:ssä, jossa hän tutkii suomalaista muinaisuskoa ja kansanperinnettä osana työtään. Jutta on suomalaiseen mytologiaan perustuvan Haltin taikakoulun luoja ja yrityksessään hän opettaa kollegansa kanssa kaiken ikäisiä suomalaisen noituuden saloihin.

FB + IG: @ulottuvuusmatkat IG: @haltintaikakoulu

Jussi Sohlberg, TM, tutkimuskoordinaattori: Kulttuurihistoriallinen ja uskontotieteellinen katsaus modernin noituuden syntyyn. 

Millaisessa ympäristössä moderni noituus syntyi ja millaisista aineksista se syntyi? Matka Englannista, kuun valaisemilta sumuisilta nummilta 2000-luvulle on ollut pitkä, värikäs ja monivaiheinen.

Wicca-perinteen kokonaisuus syntyi Englannissa monista kulttuurisista virtauksista. Wicca on osa myös länsimaista esoterian ja okkultismin historiaa. Liikkeeseen on nivoutunut niin oman aikansa kansanperinteiden ja uskontojen tutkimus, kaunokirjallisuus ja monien yksittäisten henkilöiden näkemykset tulkinnat. 

Jussi Sohlberg, TM, tutkimuskoordinaattori, työskentelee uskontotieteen alalla ja on erikoistunut uskonnollisiin yhteisöihin Suomessa, länsimaiseen esoteriaan, uushenkisyyteen ja uuspakanuuteen. Hän on julkaissut artikkeleita eri tietokirjoissa, luennoinut ja on myös mediassa käytetty asiantuntija.

Duo Mysticus

Laulut ja loitsut, shamaanirummut, riimut, henget ja voimaeläimet, haudan takaa toisiaan etsivät rakastavaiset… 

Duo Mysticus kertoo musiikillaan ikiaikaisia tarinoita ja luo mystisiä tunnelmia. Metsänneidon laulu ja Velhon kitara sekä shamaanirummut vievät kuulijat uhrilehtoihin ja synkkään metsään sekä kertovat noitavainosta ja kartanon kummituksen salaisuudesta.

Kasvimagia -luento

Kasveja on käytetty tuhansia vuosia ravintona, lääkinnällisesti ja rituaaleissa. Monien kasvien lääkinnälliset ominaisuudet tunnetaan hyvin, mutta ei maagisia ominaisuuksia, joita niillä kaikilla on.

Kasvimagia luennolla käydään läpi, miksi ja mihin kaikkeen kasveja käytetään magiatyöskentelyssä. 

Elina Sjöblom tunnetaan Sysimaan noitana. Hän on Sysimaan, Pakanallisten syysmessujen ja Magiapuodin perustaja sekä Suomen Noitaopiston opettaja.

Kasvimagia on kuulunut tiiviisti hänen elämäänsä yli kolmenkymmenen vuoden ajan.

“Voit hyvin kuvitella, että olen kuin sekoitus hullua tiedemiestä, biologia, kasvitutkijaa, antropologia ja alkemistia. Minulta ei löydy alttaria, vaan magiahuone “laboratorio”, jossa saan olla keskellä purkkeja, putkiloita, kasvien osia, öljyjä, luun palasia, outoja liemiä, sekavia tuoksuja ja monimutkaisia kirjoituksia. Voin uppoutua tunneiksi, jopa päiviksi tuonne omaan maailmaani, joka tuottaa suunnatonta mielihyvää, kutkuttelee aivosolujani tutkimaan lisää, testailemaan ja saavuttamaan tuloksia.”

Kuvaaja Juha Kirkkala

PORVOON KIPINÄ

Lauantaina klo 17.30 alkaen auditoriossa kuullaan Porvoon Kipinä -lehden tekijöitä.

Porvoon Kipinä on henkisiä perinteitä, historiaa ja taidetta käsittelevä kulttuurilehti, jonka aihepiiriin pakanallisuus keskeisesti lukeutuu.

Pakanallisten syysmessujen Porvoon Kipinä -keskustelussa pakanallisuutta käsitellään vapaamuotoisesti lehden tekijöiden kautta. Mukana keskustelussa ovat:

– Kipinän päätoimittaja, Pyhä Eurooppa ja Journeys in the Kali Yuga-teoksistaan tunnettu kirjailija Aki Cederberg, joka myös toimittaa pohjoisen henkisen perinteen mukaisia siirtymäriittejä.

– Ike Vil, muusikko ja kirjailija, jonka juuri ilmestynyt esikoisromaani Daimonon kertomus Rooman viimeisen pakanallisen keisarin, Julianus ”Apostatan” elämästä ja ajasta.

– Rikhard Larvanto, valokuvaaja ja podcast-isäntä, sekä pian ilmestyvän Huntu: Kun okkultismi saapui Suomeen –dokumenttielokuvan käsikirjoittaja-juontaja.

– Jan Neva, Kalevalasta ja suomalaisesta mytologiasta ammentanut kuvataiteilija, jonka taide on koristanut Porvoon Kipinän kansia.

Porvoon Kipinä -lehteä, sekä yllä mainittujen kirjailijoiden teoksia omistuskirjoituksilla on saatavissa paikan päältä Salakirjat-kustantamon myyntipisteestä.

Lehto – Suomen luonnonuskontojen yhdistys ry:n puheenjohtaja Katariina Krabbe: Uuspakanuus ja kulttuurinen omiminen

Monille uuspakanallisille suuntauksille on tyypillistä, että vaikutteita etsitään oman kulttuurin sijasta tai lisäksi muista uskonnoista tai kulttuureista. Jos vaikutteita napsitaan alkuperäis- ja/tai vähemmistökulttuureista, voidaan samalla syyllistyä kulttuuriseen omimiseen.

Missä menee raja? Onko kaikki lainaaminen kulttuurista omimista? Onko eklektisyys enää ollenkaan sallittua?

Voinko käyttää valkosalviaa suitsuttamiseen? Voinko ottaa vaikutteita kelttiläisestä kulttuurista tai työskennellä antiikin Kreikan jumalattarien kanssa? Onko samanismin harjoittaminen kulttuurista omimista? Kuuluvatko kalevalamittaiset loitsut vain karjalaisille?   

Lehto – Suomen luonnonuskontojen yhdistys ry:n puheenjohtaja Katariina Krabbe on ollut työstämässä yhdistyksen kannanottoa, kun saamelaisaktivistien somehyökkäyksen takia Pride-tapahtumaan suunniteltu rumpupiiri peruutettiin. Hän on lisäksi karjalaisista juuristaan huolimatta joutunut henkilökohtaisesti karjalaisaktivistien maalitauluksi folkloristina, itkuvirsiohjaajana ja samanismin harjoittajana.

Katariinan polku noituuden parissa alkoi 24 vuotta sitten samalla, kun hän teki tutkimusta uuspakanallisesta noituudesta pro gradua varten. Kymmenen vuotta sitten hän astui samanistiselle polulle, joka on nykyään erottamaton osa hänen eklektistä noituuttaan. Lehto ry:n hallituksessa hän on toiminut vuodesta 2015 lähtien.

Katariina toimii myös opettajana Suomen Noitaopistossa.

https://www.facebook.com/MagiaajaMaadoittumista

https://www.instagram.com/magiaa_ja_maadoittumista/

https://www.tunnesukellus.fi/

https://www.facebook.com/Tunnesukellus

https://www.instagram.com/tunnesukellus/

http://www.lehto-ry.org/

https://www.facebook.com/Lehtory

https://www.instagram.com/lehtory/

Jan-Mikael Maros 

Jalokivien pyhä tehtävä muinaisessa pakanakulttuurissa

Vanhat kansanperinteet ovat ammoisista ajoista lähtien tienneet, että jalokivillä, niiden kiteillä ja yleensä kivissä on piilossa psyykkistä energiaa, joka oikein kanavoituneena ihmiseen saa aikaan laajentuneen, kohonneen tietoisuuden tilan ja vahvistaa kehoa ja mieltä. Aikojen alusta saakka tietäjät tiesivät, että  jalokivet olivat ihmisille lääkkeitä oikein käytettynä. Amuletit, talismaanit erilaisissa muodoissaan, jotka shamaani, tietäjä, esoteerikko (maagi) oli siunannut, oli luonnon lääkettä puhtaimmillaan sekä antoi suojan sairauksia ja pahoja henkiä, negatiivisia energioita vastaan. Jalokivien on tiedetty olevan yhteydessä maailmankaikkeuden salaisiin voimiin ja sitä kautta vaikuttavan myös ihmisten elämään.

Jalokiviä voi käyttää oman itsensä tiedostamiseen kun opimme keskittämään mielemme ja käyttämään ajatustemme voimaa yhtyneenä jalokiviin. Jalokivimagiikka eli esoteeriset jalokivet opettavat kuinka voi puhdistaa omaa sydäntään, mieltään ja kasvaa kokonaiseksi ihmiseksi.

Esoteerinen alkemisti Jan-Mikael Maros on tutkinut vuosikymmeniä mm. jalokivien mystisiä ominaisuuksia, esoteerista alkemiaa, magiaa ja kaikkea muuta mikä liittyy luonnonkansojen henkiseen perinteeseen. Tavoitteenaan löytää yhteys maan ja taivaan välille. Hän on käyttänyt jalokiviä hoitotyössä, tehnyt tuhansia selvänäkötutkimuksia ihmisten energioista ja ohjannut heitä oman mysteerinsä lähteille. Hän tekee syysmessujen aikana myyntipöydän yhteydessä  lyhyitä tulkintoja esim. jalokivien valitsemisessa ja terveydentilan tulkintaa. 

Tanssiryhmä Hallanmaa tuo Pakanallisille syysmessuille mystistä tunnelmaa Dark Fusion -vatsatanssin muodossa. Ryhmältä nähdään messuilla kaksi esitystä: Inguz-riimun ympärille kietoutuva tanssi Assassin’s Creed -henkisellä puvustuksella höystettynä ja toisessa koreografiassa suonoidat nousevat maasta tekemään taikojaan.

Tanssiryhmä Hallanmaa esiintyy auditoriossa sunnuntaina

Hallanmaa on Dark Fusion-vatsatanssin oppilasryhmä, jonka ohjaajana toimii Anni Dohlen.

Kuva Veera Kontiokari

Sini Koskelainen: Musta Akan kuu LIVE

Mustan Akan kuu LIVE Sini Koskelainen esiintyy auditoriossa sunnuntaina.

Maaemon uumenista Kuuttaren luo. Konsertti sisältää Pohjolan mytologisesta maailmankatsomuksesta ammentavaa improvisatoorista musiikkia, joka kutsuu herättelemään luontoasi. Soittimina mm. ihmisääni ja rumpu.

Konsertin esittäjä on juurevaan ja elokuvalliseen a cappellaan erikoistunut laulaja/säveltäjä/laulukouluttaja Sini Koskelainen, joka työskentelee mm. EMMA-palkitussa Tuuletar-yhtyeessä.

Tuulettaressa Koskelainen on toiminut vuodesta 2012 päätoimisena laulaja-säveltäjänä. Yhtye oli ehdolla Vuoden vokaalimusiikin tekijäksi vuonna 2019, palkittiin Vuoden kansainvälistyjä -palkinnolla vuoden 2019 Etnogaalassa ja voitti vuonna 2015 hopeaa sekä yleisön suosikki -palkinnon pop-kategoriassa arvostetussa Vokal.Total a cappella -kisassa Grazissa (AUT). Tuuletar on tähdittänyt kansainvälisiä festivaaleja yli 20 eri maassa kuten WOMEX (ES, FI), WOMAD (UK, AUS, NZ), RITMO (HU), Sur Jahan (IND), Taiwan A Cappella Festival, Songlines Encounters (UK) ja JazzAhead (DE). Yhtye on vieraillut Vain elämää -sarjassa (2019) Lauri Tähkän päivänä, Tunturin tarinat -elokuvassa (2020) sekä Vantaan Viihdeorkesterin ja Ylioppilaskunnan Laulajien solistina. Yhteistyökumppaneina ovat olleet myös Cirko-uuden sirkuksen keskus, Pekko Käppi ja Tsuumi Soundsystem.

Tuulettarelle luotuja Koskelaisen sävellyksiä ‘Alku ja ‘Elda’ on käytetty tv-sarjoissa Monarca (Netflix, Meksiko, 2019), Game of Thrones (HBO, USA, 2017) ja Wentworth (Netflix, AUS, 2017).

Tuulettaren lisäksi Koskelainen on työskennellyt viime vuosien aikana mm. esiintyjänä perinnejuhlia elvyttävässä Vuodenkierto -hankkeessa, tilaussäveltäjänä meditaatiohankkeessa, sello-laulu duossa Kajos, laulajana islantilaisessa mykkätaide-elokuvassa See no evil/ Betur sjá augu (Callow Youth Productions/Nykur Media, 2021) sekä vierailevana laulajana metal-yhtyeen HARMS levyllä A lifetime spent on dying (2021).

Nina Sulkanen, Pakanalliset hautajaiset

Kun läheinen kuolee ja suru on suurin, pitäisi jostain löytää voimia järjestää myös hautajaiset. Perinteisesti seurakunta on auttanut tässä tehtävässä, mutta entä sitten, jos halutaankin pakanalliset hautajaiset. Kenen puoleen sitten käännytään? Kuka auttaa järjestelyissä? Mitä saan tehdä itse ja mitä jaksan? Onko pakko olla arkku, jos haluan tuhkauksen? Mitä, jos osa suvusta kuitenkin on uskovaisia? Miten kaikkien toiveet sovitetaan yhteen?

Näihin kysymyksiin saa hieman apua, kun omakohtaisestikin näitä asioita on joutunut pohtimaan Nina Sulkanen. Ninalla on kokemus kymmenistä läheisten hautajaisista, sadoista kuvatuista hautajaisista ja tuhansista kukkalaitteista erilaisiin hautajaisiin. Hän on pitänyt sekä hautaustoimistoa että kukkakauppaa ja on toiminut valokuvaajana jo yli 30 vuotta. 

Astrologi Johanna Karpov:  Voiko rinnakkaistodellisuuksien avulla ennustaa?

Historian sanotaan toistavan itseään. Astrologisesti elämme samanlaista aikaa ts. rinnakkaistodellisuutta n. 27 vuoden sykleissä, joten syksyllä 2022 elämme samanaikaisesti vuoden 1995 kesää, 1968 vuoden kevättä, 1941 vuoden alkua ja 1913 vuoden alkukesää. Mitä sinulle, vanhemmillesi, isovanhemmillesi on tapahtunut kyseisinä ajankohtina? Mikä on elämäsi tämän hetkinen teema, joka kulkee yli sukupolvien toistaen itseään uudestaan ja uudestaan.

Todellisuudessa on siis kerroksia, jotka solutasolla määrittävät ihmisen tämän hetken kokemuksia ja valintoja. Tämän vuoksi emme välttämättä ole vapaita valitsemaan, vaan elämme kerta toisensa jälkeen saman vanhan teeman läpi. Oivalluksen ja tiedostamisen kautta voimme vapautua ajan syklissä toistuvista asioista. Tunteen ja kokemuksen yhdistäminen riittää.

Tule kuuntelemaan miten rinnakkaistodellisuus muodostuu ja toistaa itseään niin kollektiivi- kuin yksilötasolla. Ymmärtäminen auttaa sinua tiedostamaan omat kokemuksesi sekä vapautumaan niistä!

Astrologi Johanna Karpov, valmistuu tämän vuoden lopulla homeopaatiksi kansainvälisesti arvostetusta The School of Homeopathysta.

Hänen osaamisensa keskittyy ihmisen tietoisuuden laajentamiseen ja kehittämiseen astrologian ja tulevaisuudessa myös homeopatian avulla.

Hän on tutkinut rinnakkaistodellisuutta (astrologisesti puhutaan progressiivisen kuun merkistä) reilun kymmenen vuoden ajan, joskin kollektiivitasolla vasta n.3 vuotta.

Johanna Karpov on  kirjoittanut vuonna 2012 Astrologian oppaan, josta on tehty vuonna 2020 päivitetty versio Astrologian lähteillä.